ARABINOGALAKTĀNS

Arabinogalaktāns – sasmalcinātas Sibīrijas lapegles koksnes ekstraktsgaro ķēžu polisaharīds ar mazu molekulāro masukas sastāv no galaktozes un arabinozes posmiem (attiecībā ~ 6 pret 1) un satur ne mazāk kā 6% antioksidantu – dihidrokvercetīnuDiētisko šķiedrvielu un galaktozes avots

Lapegles Аrabinogalaktāns - diētisko šķiedrvielu avots, kas pieder šķiedrvielu prebiotiķu grupai – tās ir nesagremojamas barības sastāvdaļas, kas labvēlīgi iedarbojas cilvēka organismā, veicot t.s. „labo” jeb vērtīgo zarnu trakta baktēriju, pirmām kārtām - bifido un laktobaktēriju, selektīvu stimulāciju. 

Rezultātā notiek organisma fizioloģisko funkciju un vielmaiņas (metabolisma) reakciju uzlabošanās, ko izraisa simbiotiskās zarnu mikrofloras darbība, kā arī:

  • samazinās uzņēmība pret infekcijas slimībām, 
  • resnās/taisnās zarnas ļaundabīgo audzēju veidošanās risks, 
  • tiek veicināta kalcija un magnija uzūkšanās organismā, labdabīgo mikroorganismu „kolonizācija” zīdaiņa  kuņģa-zarnu traktā u.c.
  • Tiek stimulēta kuņģa normālai darbībai tik nepieciešamo īso ķēžu taukskābju veidošanās, kas nodrošina t.sk. kuņģa-zarnu trakta gļotādas atjaunošanos, 
  • samazina kuņģa-zarnu trakta patogēno mikrofloru (Сlostridia un E. Coli). 

Tam ir zems kaloriju līmenis - līdz 2 kcal/g, tas nepalielina insulīna līmeni asinīs, neveicina kariesa veidošanos, pozitīvi stimulē imūnsistēmu. 

Diētiskās šķiedrvielas ir lielisks organismam vitāli nepieciešamā monosaharīda – galaktozes avots un tās veicia kalcija uzsūkšanos organismā. Lapegles arabinogalaktāns sastāv no galvenajām galaktozes β(1,3) - β(1,6) un arabinozes β(1,6 и 1,3) sānu ķēdēm. Lapegles arabinogalaktāns satur galvenokārt karbohidrātus - 85 līdz 95%, ieskaitot diētiskās šķiedrvielas - līdz 90%. Tam ir zems kaloriju līmenis - līdz 2 kcal/g, tas nepalielina insulīna līmeni asinīs, neveicina kariesa veidošanos, pozitīvi stimulē imūnsistēmu. Lapegles arabinogalaktāna fizikāli-ķīmiskās īpašības raksturo to stabilā un labā šķīdība visdažādākās koncentrācijas šķīdumos, atšķirīgās pH vidēs un temperatūrās. 

Arabinogalaktāns nav pakļauts hidrolīzei ūdenī vai ūdeni saturošā vidē un veido maksimāli zemas viskozitātes šķīdumus.

ARABINOGALAKTĀNS PĀRTIKAS RŪPNIECĪBĀ

Pārtikas rūpniecībā lapegles arabinogalaktāns tiek izmantots galvenokārt kā:

  • emulgators, kas nodrošina mitruma noturēšanu;
  •  stabilizators – pārtikas produktu tauku un eļļu vienmērīgam sadalījumam un sastāvdaļu salipšanas novēršanai; 
  • saistviela pastās, mīklā; 
  • putotājs un konservants, kas palēnina fermentācijas procesus, olbaltumvielu sintēzi, novērš šūnu membrānu bojājumus, iziršanu, un tml. 

Tam piemīt spēja neitralizēt patogēnos mikrobus pazemināta pH līmeņa, ūdens aktivitātes vai skābekļa koncentrācijas apstākļos, tai pat laikā stabilizējot un labvēlīgi iespaidojot Bifidobacteriaorlactobacilluslactus veidošanos raudzētajos piena produktos. 

Novērš cukura kristalizāciju, it īpaši piesātinātā vidē. 

Lapegles arabinogalaktāns izceļas ar spēju:

  • noturēt mitrumu, 
  • uzlabot pārtikas produktu garšas īpašības un tekstūru,
  • paildzināt to glabāšanas derīguma termiņus. 

Kā pārtikas piedeva tiek pievienots dzērieniem, piena produktiem, pudiņiem, konditorejas krēmiem un izstrādājumiem, saldējumam, saldētiem produktiem, mīklai un to izstrādājumiem, ekstrudētai pārtikai (extrusion food), gaļas un zivju pusfabrikātiem. Nepalielina produktu viskozitāti, tāpēc tiek plaši pielietots piena produktu un dzērienu ražošanā. Stabilizē eļļas un taukus, novērš to sadalīšanos (degradāciju).

ATZINUMI

Pārtikas un Lauksaimniecības organizācijas (Food and Agricultural Organization - FAO) un Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization - WHO) izveidotās apvienotās FAO/WHO Pārtikas Likumdošanas komisijas – Codex Alimentarius Commission (CAC) atsaucedabisks, pārtikā lietojamskarbohidrāts polimērs.

Sinonīmi: Lapegles АrаbinogalaktānsGalaktoarabināns.

Šo dabisko Daurijas un Sibīrijas Lapegles polisaharīdu ekstrahē ar organiskajiem šķīdinātajiem lapegles arabinogalaktāna iegūšanas ceļā, kas ir šķiedrvielu avots ar blīvumu 0,3-0,7 g/ml, un kam piemīt neuzkrītoša skujkoka smarža.


Rekomendācijas Arabinogalaktāna izmantošanai

Lapegles arabinogalaktāu daudzās pasaules valstīs atļauts izmantot 0,1-1% apmērā no pārtikas produkta masas. Viegli šķīst siltā ūdenī, piemēram, 1 g uz 10 ml, mērcēšanas ilgums:  5 -10 min., paredzēta tā iemaisīšana un pilnīga izšķīšana produktā. Ilgstošas produkta sildīšanas vai hidrolīzes ūdens vidē iedarbības laikā novērš antioksidantu sadalīšanos. Neiespaido pārtikas garšu un smaržu.


0

 .